Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 9 » 7-й День Звитяги Стрия
22:11
7-й День Звитяги Стрия

14.03.18 громадські організації (СГО «Новий Стрий», Асоціація депутатів першого демократичного скликання Львівщини, ГО «Майдан Стрийщини», ТА «ТІЦ Стрий», ГО «Спілка пенсіонерів ЗСУ Стрийського гарнізону») та Політична партія «Патріот» організували святкування «Дня Звитяги Стрия (Дня Прапора)», приуроченого підняттю вперше в Україні національного прапора 14 березня 1990 року над міськвиконкомом м. Стрий.


В новітні часи, 14.03.1990 року, процес підняття національних прапорів над органами влади в Україні почався з міста Стрий. На жаль, на відміну від Києва чи навіть того ж Житомира, де подібні дати відзначаються офіційними святкуваннями на рівні місцевої влади, ця подія ніяким чином місцевою владою не відзначалася. Дійшло до того, що не лише в Україні першими прапороносними містами почали називати Тернопіль чи Дрогобич, а й самі стрияни забули яке місто першим в Україні підняло прапор.
У 2011 році Спілка громадських організацій «Новий Стрий», з ініціативи Костянтина Назаренка, вирішила відновити історичну пам’ять стриянам і Україні. Адже на той момент навіть у Інтернеті не було жодної згадки про цю подію. Зусилля виявилися успішними, з того часу в Інтернеті вже є безліч документальних доказів цієї події та відмості про неї внесені у Вікіпедію. Також, з того часу, зусиллями громадськості, ця дата широко відзначалася різноманітними неординарнимим акціями. У 2012 році на Майдані розгортався найбільший прапор України – редкорсмен. У 2013 було пошито та проведено церемонію посвячення прапора-правонаступника Першого Прапора України. 2014-го року проведено акцію-флешмоб на підримку єдності України. У 2015 під цими прапорами було проведено перший публічний трибунал над міжнародним злочинцем – Путіним. 2016-го на території Меморіального комплексу «Борцям за волю» проведена танцювально-татралізована вистава присвячена підняттю Першого Прапора. Але з 2017-го натхнення у громадськості, за відсутності будь-якої підтримки зі сторони міської влади, спало. Ініціативу підхопила шкільна молодь, що 14.03.2017-го організувала флешмоб на Майдані Незалежності.
Цього року святкові заходи розпочалися о 14:30 год. по вул. Олесницького, 12 (музей «Верховина»). Перед початком ходи, було розгорнуто прапори-велетні: прапор –правонаступник Першого Прапора; Синьо-жовто-червоно-чорний Прапор ВПУ 34 та Прапор відділу культури Стрийської РДА.  Похід пройшов маршрутом: Краєзнавчий музей – вул. Бобикевича, пр. Чорновола, пам’ятник Будителям, пам’ятник С. Бандері, Народний Дім, Меморіальний комплекс «Борцям за волю». Громадяни міста захоплено вітали колонну з національними прапорами, лунали вигуки «Слава Україні!», сигналили автомобілі.
На території комплексу відбулися короткі виступи учасників підняття перших прапорів Василя Бичка та Мирона Бальо.


Як зазначив ведучий заходу, голова управи Асоціації депутатів першого демскликання Костянтин Назаренко: «Сьогодні ми також відзначаємо День Добровольця, бо саме сьогодні на Майдані у 2014 році відкрилися перші добровольчі вербувальні пункти і перші добровольці прямо з Майдану пішли на Східний фронт. Але замислимося, чому їм довелося піти добровольцями на фронт? Тому що на Донбасі з органів влади були скинуті наші національні прапори і встановлені натомість прапори країни-агресора, російські прапори! От яке значення мають символи, особливо над органами влади. Тому ми надаємо таке велике значення сьогоднішньому дню, дню, з якого почалася переможна хода встановлення нашої символіки над органами влади в Україні!
Мені ця дата особливо близька, оскільки я сам встановлював перші національні прапори. Правда не тут і дещо пізніше від Стрия, у містах Ходорові та Жидачеві. Але мені добре відомі переживання того моменту та розуміння, не побоюсь цього слова, всесвітньоісторичного значення цих подій, подій, які покладуть кінець московському імперському монстру.»
Емоційним та проникливим виявився виступ Мирона Баля, який першим в Україні, 03.03.1990 р., встановив прапор над органом влади – своєю сільською радою (на той момент він перебував на посаді сільського голови с. Жулин Стрийського району). Поділившись своїми спогадами про той час, згадавши всіх, хто приклався до цієї події (матеріал для прапора купували секретар виконкому Петеш Ольга Олексіївна та головбух Чушак Ольга Іванівна, вночі прапор шила Турик Галина Олександрівна, драбину для вивішення прапора дав сусід Сазик Богдан) він подякував молоді за участь в акції та висловив надію, що саме вона призведе до того, що Україна стане самою багатою в світі країною.
По завершенні заходу на території музейного комплексу було висаджене декоративне дерево в честь події.
 

Переглядів: 904 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz