Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 2 » Весняна толока
17:20
Весняна толока


20 квітня в суботу на Стрийщині відбулась весняна толока по прибиранню довкілля. Цього року вона проходила в рамках всеукраїнської компанії «Зробимо Україну чистою».

Для довідки: ініціатива «Зробимо Україну чистою!» об’єднує людей, які хочуть звільнити парки та вулиці від сміття. Це частина всесвітнього руху «Let's do it world!», що виник 2008 року в Естонії, і в якому зараз беруть участь більше 7 000 000 чоловік у 96 країнах світу.

У Стрию координатороми акції стали громадські організації «Перспектива Стрийщини» та СГО « Новий Стрий». Її головною метою було привернути увагу громадськості міста до проблеми засміченості навколишнього середовища та безвідповідального, споживацького відношення до природи. До честі  стриян треба відзначити, що цього року на заклик організаторів відгукнулась рекордна кількість учасників. Понад 600 волонтерів прийняли участь у заході, чим засвідчили, що їм не байдужі питання чистоти і що їм набридло жити серед сміття. В той час, як минулого року заледве 30 справжніх патріотів вийшли для впорядкування пляжу.
   Отож толока відбувалась одночасно в кількох районах міста. Найбільша кількість бажаючих навести порядок пришла в парк ім. Т. Г. Шевченка (понад 150 чоловік). За неповних 4-ри години вони зібрали 230  (120-літрових) мішки сміття. Організував захід в парку- депутат стрийської міської ради Орест Йосипчук.
         
 

  На березі річки Стрий на традиційна, 5-ту по рахунку, толоку по впорядкуванню центрального пляжу прийшло 22 учасники, які зібрали більше 60 великих мішків з залишками «культурного» відпочинку стриян.
 
        
 
 На подвірї побуткомбінату по вул. Поштовій 16,   9 чарівних дівчат з клубу «FitCurves» за 3 години перетворили запущене подвіря на справжню оазу.

 
 В мікрорайоні Новий світ на території стадіону заводу «Металіст» прихильники чистого довкілля зібрали 21 мішок сміття. 
Петро Маковський, який координував тут прибирання відмітив: « В селах збирали толоку, коли треба було швидко виконати якусь велику роботу. Наприклад, побудувати хату чи зібрати врожай. Поодинці ми слабкі, а гуртом — ціла країна, яка здатна творити чудеса». Він також висловив надію на те, що «такі дні стануть для нас традицією: щоб люди збиралися не тільки з нашої ініціативи, а й за власним бажанням; щоб вони не тільки не смітили, а ще й прибирали. Даною акцією ми хочемо не лише повернути відповідний екологічний природний стан цьому куточку району, а й побудити людей разом творити добрі справи». Для цього буквально на другий день був створений оргкомітет на чолі з знаним фотографом Іваном Копиною, мета якого провадити постійні заходи спрямовані на підтримання чистоти на стадіоні.



  А щоб люди не смітили ентузіасти понаписували плакати, і весело вправлялися у найкращих слоганах: «Ми прибрали, а Ви пошануйте! Для бичків від биків)))! Зроби неймовірне - забери сміття із собою! Тут починається Твоя країна - бережи її чистою!
      Крім Стрия всеукраїнська компанія «Зробимо Україну чистою» проходила в селах: с. Розгірче – організатор-сільський голова-Маланій Микола, смт. Дашава організатор- сільський голова- Греськів Тарас, с.Угольна, с.М. та В. Дідушичі організатор- -сільський голова Ілик Олексій, с. Жулин - організатор-Бальо Мирон, с. Подорожнє+с. Баличі - організатор- сільський голова-Борщик Ігор, с.Кавське.  – організатор-о. Олег Кобель .

       Голова оргкомітету акції «Зробимо Україну чистою» у м. Стрию Юрій Комарницький заявив: «Кожен, хто хоч раз добровільно прибирав парк, або річку вже ніколи не кине навіть недопалок повз урну. Більшість друзів такої людини теж перестануть смітити в її присутності. Так поступово — від людини до людини — місто  стане чистішим. Крім того, щоб це стало реальністю потрібно щоб  поряд з екологічно - просвітницькими заходами діяла ефективна система покарань та штрафів, посилити  відповідальність організацій та громадян, прийнявши  міською радою рішення про заходи щодо запобіганню засміченості міста а саме:

1.    Заборонити паркування автомобілів на центральному пляжі, та в парках відпочинку.
2.    Запровадити штраф в розмірі не менше  500 грн. за засмічення території міста та зон відпочинку. Це стосується навіть кинутого недопалка.
3.    Нагляд за виконанням рішень 1 і 2  доручити відділу внутрішніх справ у м. Стрий.
4.    Запровадити у м. Стрий роздільний збір сміття. Це в рази зменшить кількість відходів, що вивозиться на смітник і одночасно дасть значну економію.


       Від імені організаторів Юрій Комарницький висловив подяку тим хто долучився до толоки: міськвиконком м. Стрий, банк «Надра» ( керуюча Куницька Світлана), «Приватбанк» ( керуючий Тиченко Євген), жіночий  клуб «FitCurves», МГО «Креатив» (Даценко Євген), депутату стрийської міської ради Оресту Йосипчуку, кредитній спілці «Вигода», КДЦ (Петро Маковський).

Особлива подяка медіа партнерам: ТРК « Лан», газетам «Фортуна» «Рідне поле»,  «Гомін волі», міському радіомовленню «Голос Стрия».

P.S…    Вже буквально за 3 дні після прибарання все стало як завжди: стрияни повернули річці милий їм образ :


Більше світлин в нашій галереї

Переглядів: 1019 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz