Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Блог
Головна » 2011 » Жовтень » 13 » Пояснювальна записка до Положення про місцеві ініціативи
17:39
Пояснювальна записка до Положення про місцеві ініціативи
------------>>>>>>>> Завантажити у форматі Ворд


до проекту рішення Стрийської міської ради
 «Про затвердження Положення
«Про місцеві ініціативи в місті Стрий»,
схваленого радою Спілки громадських організацій «Новий Стрий»,
яке відбулося «08» серпня 2011 року

Мета документа - визначити порядок внесення та розгляду місцевої ініціативи Стрийською міською радою.
Предмет регулювання - реалізація права членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесене до відання місцевого самоврядування.
Згідно ст. 7 Конституції України, в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування. Ст. 140 Конституції визначає, що місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою не лише опосередковано - через органи місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи), а й безпосередньо.
Конкретизуючи один із можливих способів безпосереднього здійснення самоврядування, ст. 9 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" закріплює право членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування. При цьому, ч.2 цієї статті визначає, що порядок внесення ініціативи на розгляд ради має визначатися представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.
На даний час Стрийською міською радою не прийнято пропонованого нами проекту рішення. Єдиною місцевою нормою, яка регулює відповідне питання є ст. 21 Статуту територіальної громади міста Стрия. Ця норма жодним чином не встановлює якогось особливого порядку, а лише декларує відповідне право кожного члена територіальної громади на місцеву ініціативу. За таких умов можна вважати, що будь-який член територіальної громади може реалізовувати це право у вільній формі, для чого йому достатньо лише вірно сформулювати певний документ та офіцйно наректи його «місцевою ініціативою».
Пославшись на згадані вище норми законодавства, він з повним правом може вимагати обов’язкового розгляду поставленого ним питання сесією міської ради. І це його право належним чином підкріплено гарантіями Основного Закону – Конституцією.
Враховуючи вищенаведене, спілка громадськихи організацій «Новий Стрий» надає проект рішення міської ради, метою якого є нарешті врегулювати згадане питання належним чином.
Дане Положення практично нічим не відрізняється від подібних положень, прийнятих міськими радами всіх обласних центрів та опублікованих на відповідних веб-сайтах (у першу чергу міст Києва та Львова).
Відповідні норми прямої демократії гарантуються чисельними правовими актами, починаючи з Конституції і завершуючи Статутом територіальної громади міста Стрия. Ці акти недвозначно зобов’язують органи місцевої влади врегулювати належним чином право місцевої ініціативи. Така вимога стосується не лише великих міст, а й кожного села. Тож тільки виходячи лише з вимог Закону випливає не те що доцільність, а й обов’язок прийняти пропоноване рішення.
Місто Стрий відстає в цьому не тільки від обласних центрів, а й від ближчих сусідів, де аналогічні Положення вже прийняті, наприклад Дрогобича і Нового Роздолу. Місту Стрий, яке було П’ємонтом національно-демократичної революції, авангардом демократичного руху, форпостом свободи, де вперше на Україні було офіційно піднято на міською радою національний стяг треба продовжувати традиції розвитку демократії, надалі лишатися прикладом у політичному та економічному розвитку громади. Особливо, враховуючи, що цього, 2011 року, воно святкуватиме символічну дату, яка безпосередньо стосується самих древніх традицій демократичного самоврядування – 580 років надання йому Магдебурзького права.

Інші документи по темі:
Переглядів: 1235 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz