Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 14 » Нова святиня
20:12
Нова святиня

У четвер, 14 березня 2013 року, з ініціативи СГО "Новий Стрий", в м. Стрию вчергове відбулося відзначення символічного Дня Прапора чи Дня звитяги Стрия приуроченого 23-й річниці з дня підняття вперше в Україні національного синьо-жовтого стяга над органом влади.

У межах святкування було освячено нову НАЦІОНАЛЬНУ СВЯТИНЮ – синьо-жовтий прапор, пошитий на кошти громади. Віднині стяг зберігатиметься в краєзнавчому музеї «Верховина» та використовуватиметься під час відзначення національних свят.

Офіційно День Прапора в Україні відзначають 23 серпня. Свої Дні Прапора відзначають Київ (24.07) та Житомир (13.06) - дні коли у цих містах піднято перші прапори над органами влади. Дивно, що вчергове не вдалося прорвати своєрідну "змову мовчання" в ЗМІ, щодо цієї дати. У національних ЗМІ розповідали про чергові вбивства безневинних безпритульних собачок, демонстрацію геїв в Андоррі та урочистий обід в честь маловідомої "зірки" естради. Хоча про наші урочистості було повідомлено всі провідні теле- і радіоканали, інформаційні агенції, газети "Експрес" та "Високий Замок" висвітити її завітали лише місцеві журналісти: телекомпанія "Телелан" та Наталія Карпенкова. Тож Україна і далі залишається в невідомості, щодо того де і коли було піднято перший прапор.

«Крізь призму подій у Стрию пов’язаних з підняттям вперше в Україні національного синьо-жовтого прапора над будівлею міської ради 14 березня 1990 року, хочемо привернути увагу до цього непересічного дня, - зазначив один з організаторів Євген Тиченко. - Започаткувати традицію в Стрию урочисто відзначати цей день ми з однодумцями запропонував ще два роки тому на круглому столі, який відбувся в конференц-залі Меморіального комплексу «Борцям за волю України». Тоді було прийнято спільну заяву в якій наголошувалося на необхідності більш ширшого відзначення цього свята».


Але організатори вирішили не чекати офіційного визнання Дня звитяги Стрия, і провести акцію, яка б привернула увагу громадськості до шанування славних сторінок новітньої історії міста.
За кошти громади було пошито великий прапор (6 м на 9 м), який було освячено під час мітингу на території Меморіального комплексу «Борцям за волю України». Цьому передувала символічна зустріч прапорів – першого прапора, який ніс безпосередній учасник тих подій Василь Бичко та нового прапора – символу; урочиста хода вулицями міста із зупинками біля пам’ятника «Будителям» та Стрийської міської ради й покладання квітів світочам України: Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Івану Франку, Степану Бандері та Ярославу Стецьку.

Тож утвердження сакральності цього прапора закріплено внаслідок проведення цілого ланцюга спеціальних церемоній - "Зустрічі Прапорів" (оригінал прапора - першопрохідця було винесено з музею та пронесено вулицями Стрия разом з прапором - правонаступником); "Благословіння Прапороносців" - як оригінал, так і правонаступник несли особи (з тих, що дожили), які вивішували перший над Україною національний прапор; "Посвячення" - прапор-правонаступник було посвячено як такий в Стрийському Меморіалі "Борцям за волю України".

Окрім освячення нового прапора, «зустрічі стягів», святкової ходи, були виступи очевидців тих подій, а дійство супроводжував духовий оркестр та хор «Каменяр». Також від імені народного депутата України Олега Канівця вітальну адресу зачитав депутат Стрийської міської ради Віталій Михайльо.
«Шановна стрийська громадо! Щиро вітаю нас усіх з цим справді знаменним днем. Саме в цей день у 1990-му році громада нашого рідного міста Стрия підняла над міською радою синьо-жовтий прапор. Ми були першими, за нами вслід 3 квітня національний прапор замайорів над ратушею Львова.

Переглядаючи чорно-білі кадри хроніки того дня, розумієш, що сила громади здатна подолати будь-які заборони. Люди, які прагнуть волі і мають спільну мету, можуть звернути гори. Стрийська громада це показала всій Україні. І дуже символічно, що саме сьогодні, 14 березня, у День звитяги Стрия, опозиція розпочала акцію «Вставай, Україно!» Ми звертаємось до людей: «Не будьте байдужими! Якщо влада не чує голосу народу в Раді, вона почує його на вулиці! Ми не будемо цього терпіти. Як 23 роки тому Стрий першим в Україні вийшов на вулицю й підняв над міською ратушею синьо-жовтий стяг, так сьогодні народ України вийде і змете антиукраїнську владу. Я вірю в силу народу! Слава Україні!», - процитував звернення від Олега Канівця Віталій Михайльо.

Представник фракції "Свобода" Володимир Лоїш зачитав привітання від заступника голови Верховної Ради України Руслана Кошулинського, а Зеновій Медюх - від адмірала Ігора Тенюха.


Прикметно, що цього дня розпочався снігопад і повернулася зима, яка пізніше закурила півЄвропи та Росії. Однак, не зважаючи на всі погодні витівки, учасники події мужньо подолали всі природні перешкоди. А який же "День Звитяги" без долання перешкод?

Світлини з акції можна переглянути в нашій галереї

Все про прапор над Стриєм
Переглядів: 1582 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz