Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 7 » ЩО МИ РОБИМО ДЛЯ ЗАХИСТУ ПІДПРИЄМЦІВ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ (засідання ради СГО "Новий Стрий) 05.09.2011 р. (№10)
11:33
ЩО МИ РОБИМО ДЛЯ ЗАХИСТУ ПІДПРИЄМЦІВ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ (засідання ради СГО "Новий Стрий) 05.09.2011 р. (№10)
Відбулось чергове засідання ради СГО "Новий Стрий". Присутні О.Зорін, К.Назаренко, Ю.Комарницький, Я.Польовий, О.Тарнавський.
На розгляд було винесено питання щодо звернення підприємців продовольчого ринку, які цілодобово охороняють свої робочі місця. Однак за великим рахунком це нікого не цікавить. На звернення до можновладців вони отримують "вакуум уваги". Мають надію на депутатів міської ради...
Спілкуючись із страйкарями задаюсь питанням - "Чим завинили ці люди? Чому їм не дають працювати? - "Відрізали" світло - не працюють холодильники. Перекрили водогін, який вони облаштували за власний кошт - торгувати м`ясом вони не можуть.
Все і всі навколо байдужі. Хіба це поодинокий факт в долях багатьох сімей? Сумно дивитись на невеличку купку людей в темному приміщенні, яке освітлюється лише однією свічкою. Третій тиждень триває спротив. А в неділю вся країна урочисто вітала підприємців з їхнім професійним святом. Є така тепер професія, є для них свято. В газетах, на сайтах влада щиро вітає піприємців, зичить всіляких гараздів. Однак "за лісом не бачить дерев".

Про що йшлося на засіданні ради? Секретарем ради Ю.Комарницьким було виписано історію конфлікту. Її можна в стислому вигляді прочитати в попередньому матеріалі. Рада СГО "Новий Стрий" прийняла рішення звернутись з листами до депутатів міської ради, до Стрийського міського голови, обласну державну адміністрацію. Впадає в око архітектурна своєрідність самої будови м`ясного равільону №2 (вул.Кравецька2/4), про яку йдеться.
В більшості, коли перебуваєш на ринку, чим більше переймаєшся? Списком продуктів, які треба придбати, цінами (зайвих гривень ніхто витрачати не бажає). Навіть не завжди зі знайомими привітаєшся, так "захоплює" процес купівлі. А тут про архітектуру... ринку... А дарма. Виявляється будова продовольчого ринку стародавня, за ознаками мала би буди будовою-об`єктом історичної цінності. На захист таких споруд прийнято Закон України "Про охорону культурної спадщини". Однак закон сам не збереже пам`ятки, які нам залишили майстрові предки, а нам заповіли.
З бажанням з`ясувати істину запросили до спілкування Дарію Михаць - голову мистецького об`єднання"СтрийКО", людину небайдужу до рідного міста, яка в минулому працюючи заступником головного архітектора м.Стрия була ініціатором виявлення та складання переліку архітектурних пам`яток місцевого значення. Пані Дара зробила екскурс по нашому місту, люб`язно відповіла на питання присутніх. І чим більше ми чули про стародавнє місто Стрий, тим прикріші були відчуття провини перед пам`яттю предків. Вулиця Валова - це від того, що в минулому тут були споруджені охоронні вали, вулиці Підзамче, Замкова "підказують" про замок, який зруйнувався чи був зруйнований, майдан Ринок - це ознака міста, якому 580 років тому було надано право на самоврядування, т.зв. магдебурзьке право, посеред майдану була міська ратуша, яку знищила пожежа, на розі вул.Шевченка та майдану Незалежності непримітна будова "з чотирма колонами," яку вперто дехто бажав і бажає знести. Так, це комплекс споруд з подвір`ям, з підвальними приміщеннями, двома конюшнями, будиночком для прислуги. Панська садиба, історична "родзинка". А хтось казав, що "воно" більше не повинно заважати. Пані Дара показала креслення комплексу, які на замовлення Стрийського міськвиконкому в 1987 році за гроші стриян зробили фахівці інституту "Укрпроектреставрації". Ці хлопці дослідили наше місто. Виписали історію будівль, зробили фото, виготовили паспорти в кольоровомузображенні фасадів будинків. Певний перелік споруд було затверджено як об`єкти культурної спадщини, щось залишилось виявленим, однак не оформленим до кращих часів. Матеріали дослідження було передано у ( по-теперішному) відділ архітектури та містобудування. Побували дослідники на міському кладовищі. "Та в вас у старій частині цвинтаря є витвори мистецтва !" Однак, як і буває, для справи забракло грошенят.
Від 21.02.1996 року на ім`я начальника управління в справахз архітектури і містобудування І.Олійника за підписом голови Стрийської міської ради Р.Шрамов`ята було надіслано листа з проханням замовити проектну документацію на реставрацію пам`ятки архітектури поч.XIX ст (двірець) по вул.Шевченка,26 з метою пристосування її під філіал Львівського етнографічного музею. Планувалось, що після звільнення міською санепідстанцією приміщення буде реставровано. Однак власність громади "чудесним чином" стала власністю обласної СЕС. По-господарському воно тепер використовується районною санепідстанцією.
На запитання про павільон №2 (вул.Кравецька2/4) продовольчого ринку наша гостя відповіла ствердно про належність всіх будов старого ринку до історичної пам`ятки. Зверніть увагу. Самі переконаєтесь.
Однак, без письмового підтвердження міськвиконкому, це виглядає як припущення. Тому звернулись офіційно з цього питання до Стрийського бургомістра. Почекаємо відповіді. Одночасно прийшло на думку бажання привернути увагу до виниклої проблеми управління по збереженню культурної спадщини Львівської державної адміністрації, яке має контролювати організацію та дотримання законодавства з цього напрямку нашого життя. Направили листа з означеним питанням на адресу Львівської ОДА.
Сердечно вдячні Дарії Михайлівні Михаць за увагу до нашої спілки. Домовились продовжувати співпрацю.
Що треба зробити -
Якби знайти меценатів, можна булоб створити реставраційний фонд, відтворити все як було колись - з кіньми, каретами, стародавнім інтер`єром. Але якщо не станеться так, як гадається - хоч не допустимо руїни. Може не ми, а наші нащадки знайдуть можливості отримати насолоду від стародавньої краси.
Ще треба створити державну структуру, або знайти гроші для бодай однієї особи від держави (за рахунок платників податків) для відслідковування ремонту, експлуатації історичних пам`яток, які перебувають у приватній власності, проводити археологічні дослідження стародавніх поселень наших предків, які таки мешкали тут, коли ще міста Стрий не було...
Наостанок одноголосно вирішено повідомляти друковані та електронні ЗМІ про те, що "чомусь не помічається".
Переглядів: 665 | Додав: Oleksandr_Zorin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz