Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Серпень » 23 » Зустріч з першими прапороносцями в Стрию (додано відео)
01:02
Зустріч з першими прапороносцями в Стрию (додано відео)

Зустріч з учасниками та очевидцями перших в Україні офіційних піднять Національного Прапору над органами влади провела у День Державного Прапора України Спілка громадських організацій «Новий Стрий».

Круглий стіл "Від Національного Прапора в Стрию до Прапора Держави" відбувся 23.08.2011 в меморіальному комплексі «Борцям за волю України». В ньому прийняли участь: Олександр Зорін (голова Спілки громадських організацій «Новий Стрий», свідок підняття прапора в Стрию 14.03.1990), Костянтин Назаренко (голова Стрийського осередку ВГО «Центр прав людини «Громадська ініціатива», учасник підняття прапору у Жидачеві 31.03.1990), Євген Тиченко (голова Спілки Стриян «Відлуння», свідок підняття прапору в Сколе), Василь Щекун (голова міської організації «Просвіти»), Василь Бичко та Орест Галецький (учасники підняття прапора в Стрию 14.03.1990), Петро Маковський (депутат першого демократичного скликання Львівської обласної ради), Зеновій Куйбіда (співорганізатор підняття прапора в Стрию 14.03.1990), Любов Камінська (голова Союзу Українок в ті часи), Іван Левицький (депутат першого демократичного скликання Стрийської міської ради), Зеновія Ханас (заступник директора музею "Верховина"), Любомира Сулик (Стрийська станиця Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені генерала Романа Шухевича-Тараса Чупринки), Лев Рішко (голова міськрайонної організації «Союз Чорнобиль України»), Лідія Ковальська (депутат міської ради 5-го скликання), Микола Ременюк (голова ГО "Територія життя"), Ярослав Польовий (голова Спілки підприємців промислового ринку м. Стрия). СГО "Новий Стрий" також представляли: Олег Новіков, Ігор Шаповаленко та Олег Тарнавський. Акція була присвячена як Дню Державного Прапора так і подіям, які передували виникненню цього свята – першим підняттям Національного Прапора над органами влади. Метою заходу було відновити історичну пам’ять про буремні дні становлення української державності, факти, які почали забуватися, хоча не мають права на забуття, до яких, зокрема, належить факт підняття вперше в Україні над міською радою в Стрию національного прапору 14.03.1990 року.

Круглий стіл розпочався з виконання гімну України та спільної молитви. Ведучий круглого столу Є. Тиченко надав перше слово для виступу К. Назаренку. Надалі зустріч проходила у формі дружньої бесіди.

В ході зустрічі були відновлені важливі факти з історії першого підняття прапору в Стрию. Так, було з'ясовано, що прапор все ж піднімало лише 4 особи, а не 6, як зазначено у книзі М. Мандрика (за свідченнями 2-х присутніх учасників підняття). На знаменитому засіданні виконкому вимогу громадськості підняти прапор представляли лише 2-є осіб: В. Романюк та З. Куйбіда (за свідченнями З. Куйбіди).

З членів виконкому (Матійців І.П., Т. Костур, Мазур М.Й., Колодяжний Ю.М. та ін. - повний склад членів тодішнього виконкому ще не встановлений) проти проголосував лише один (очевидно, Юрій Колодяжний, тодішній керівник місевого КДБ) та один утримався. Розпочав обговоренняи Мазур М.Й., який заявив, що буде голосувати "За", бо не хоче, щоб пізніше діти і онуки на нього показували пальцем як на негідника. Оригінально відповів на заперечення Колодяжного (мовляв, вивішення національної символіки протирічить Конституції УРСР) Тарас Костур, тодішній міський прокурор. "Конституція не регулює поняття національної символіки, лише державної. І не містить заборони вивішувати національну символіку" - постановив прокурор. Про тодішні перипитії Т. Костур дав ітерв'ю газеті "Високий Замок". Після прийняття постанови її тут же оперативно надрукували, підписали і поставили печатку. Вийшовши до людей її оголосив В. Романюк. Шкода, що ні цієї постанови, ні протоколу того засідання поки-що знайти не вдалося. Прапор, який мали вивісити, хлопці несли через все місто і ледве встигли. Вихід на дах був зачинений (комендантом тоді був Ігнатенко) і ключ знайшовся лише після погрози, що замок зіб'ють.

Також, в ході обговорення, виникли цікаві пропозиції щодо майбутнього періодичного відзначення цієї непересічної події. Олег Новіков навіть запропонував перенести День Державного Прапора з 23 серпня на 14 березня. Ці пропозиції було зафіксовано у спільному звернені учасників круглого столу:

Звернення учасників круглого столу "Від Національного Прапора в Стрию до Прапора Держави" від 23.08.2011 до громадськості Стрийщини та органів влади

Учасники круглого столу "Від Національного Прапора в Стрию до Прапора Держави" 23.08.2011 року обговоривши ситуацію, що склалася у вітчизняній історіографії та мас-медійному середовищі в аспекті висвітлення історії становлення Державного Прапору в Україні, констатують наступне - поза увагою широких кіл громадськості, представників історичної думки та журналістів досі лишається один з найважливіших історичних фактів становлення Державного Прапору, а саме – факт його підняття вперше в Україні над будинком Стрийської міської ради 14.03.1990 року. Ця тенденція вимагає адекватного реагування, в першу чергу громадськості Стрийщини та органів її влади. Учасники круглого столу пропонують наступні заходи, спрямовані на подальшу легітимізацію цієї визначної події, утвердження в масовій свідомості її непересічності в історії держави.
1.    Ініціювати підготовку рішення міської влади про відзначення 14 березня щорічного загальноміського свята «День звитяги Стрия» (відповідний досвід можна запозичити в Києві та Житомирі, які святкують свої Дні прапора, хоча ці міста далеко не є першопрохідцями в цьому питанні).
2.    Запропонувати громадським організаціям Стрийщини спільно з істориками провести дослідження черговості підняття національного прапору у населених пунктах області та обласних центрах України.
3.    Організувати в наступному році акцію-естафету розгортання найбільшого Державного прапору в Україні (пошитого в Донецьку 23.08.2007) в порядку черговості його встановлення над органами державної влади в містах України, яку розпочати зі Стрия 14.03.2012 р.
4.    Долучитись 14.03.2012 р до організації зустрічі з учасниками та очевидцями підняття прапору на більш широкому та офіційному рівні з врученням відзнак від міської ради організаторам цієї події.
5.    Запропонувати міському відділу освіти розробити комплекс заходів (проведення у школах «Уроків прапора», спеціальних виховних годин чи ін.) який би був спрямований на закріплення у пам’яті підростаючого покоління стриян факту піднесення прапору 14.03.1990 р.
6.    Звернутися до Служби безпеки України з проханням віднайти у архівах колишнього Комітету державної безпеки СРСР матеріали того періоду (фото-, відеозйомки, доповідні тощо), які стосуються факту підняття синьо-жовтого прапору над будинком Стрийської міської ради 14.03.1990 року.



Круглий стіл 23.08.11 "Від Національного Прапора... по __76379

Під завершення для учасників було репрезентовано відеокліп Золотухи присвячений підняттю прапора 14.03.1990.

Світлини по акції можна переглянути в нашій галереї.

Публікація в газеті Фортуна про акцію

Сюжет ТРК ЛАН до 20-річчя цієї події

Пісню - відеокліп Михайла Золотухи присв'ячену підняттю прапора можна переглянути в Ютуб


Інші матеріали по темі:

Все про прапор над Стриєм
Найбільший в світі прапор України розгорнуть 14 березня в Стрию


Переглядів: 1858 | Додав: Адмін | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz