Меню сайту
Контролюймо владу!
Про моніторинг міської ради
Друзі сайту
СтрийПорт - каталог сайтів Стрийщини
Форма входу
Помилкам бій!
  Знайшли помилку?
 Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter!

(це не стосується конкурсних робіт, за їх грамотність відповідальність несуть виключно автори, адміністрація помилок в них не виправляє, якщо маєте до них зауваження - пишіть в коментарях до твору)

  Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 1 » Найбільший в світі прапор України розгорнуть 14 березня в Стрию
17:00
Найбільший в світі прапор України розгорнуть 14 березня в Стрию
Прийди і долучись!
Спілка громадських організацій «Новий Стрий» та Стрийський міський осередок УНП 14.03.2012 організовують в Стрию акцію по розгортанню найбільшого у світі прапору України. Не проґавте момент, коли ще в житті Вам випаде можливість стати співучасником подібного дійства та доторкнутися до справжньої реліквії України!

Всіх жителів міста Стрия закликаємо вивісити на своїх будинках державні прапори України та почепити на одяг синьо-жовту стрічку.  Акція почнеться о 15-й з пішого походу від перехрестя вулиць Зеленої (Нижанківського - кол. парк Космодем'янської) та Шевченка до майдану Незалежності (біля "Трьох святих") де прапор і буде розгорнуто. Завершити акцію планується о 16:00.
Цією акцією ми хочемо привернути увагу до неприпустимої ситуації, що склалася у ставленні широких кіл громадськості, представників історичної думки та журналістів до одного з найважливіших історичних фактів становлення Державного Прапору, а саме – факту його підняття вперше в Україні над будинком Стрийської міської ради 14.03.1990 року.

Про цю подію нічого не знають не лише в Україні, а в переважній більшості вже й мешканці нашого міста почали забувати про честь першопрохідництва, яка належить Стрию. І це в той час, коли про цю подію мав би бути рядок в шкільних підручниках по історії, новини 14-го березня мали б розпочинатися зі слів: «Цього дня, вперше в Україні, в м. Стрию, 1990 року, офіційно піднято синьо-жовтий прапор над органом влади – міською радою Стрия. З цього місця і з цього дня розпочалася переможна хода національної символіки по Україні, 23.03.90 – прапор піднято над Тернопільською міськрадою, 02.04.90 – над Дрогобицькою, 03.04.90 – Львівською і 08.04.90 – над Івано-Франківською. 24.07.90 – над Київською і 04.09.91 – над Верховною Радою України». Про деталі цієї події Ви можете прочитати тут.

СГО НС вже не в перший раз привертає увагу громадськості до цієї дати (про проведення круглого столу "Від Національного Прапора в Стрию до Прапора Держави" читайте тут).

В честь цього дня ми вирішили провести акцію – привезти до Стрия і розгорнути найбільший у світі Державний Прапор України.

Прапор, який розгорнуть в Стрию, не просто найбільший у світі прапор України. Він ще й має надзвичайно цікаву історію. Цей прапор, який має розмір в половину футбольного поля, пошитий 23.08.2007 р. вдовою донецького шахтаря, пенсіонеркою Марією Бєлятковою (на той момент їй виповнилося 69 років) у двохкімнатній «хрущовці» на старенькій швейній машинці. З 30 сувоїв синього та жовтого шовку, три дні і дві безсонні ночі шила вона цей прапор. Ось як вона згадує про цю роботу: «Я завжди любила працювати й ніколи не боялася роботи, але це завдання було особливим. Швачки знають, як важко працювати з шовком: то голка відмовляється шити, то петляє. Постійного «строчіння» впродовж 2,5 доби не витримувала навіть машинка — часто ламалася. Та кожного разу на допомогу приходив Леонід Дмитрович, сусід по під’їзду й майстер на всі руки, і ремонтував інструмент. Інколи виникали ситуації, коли хотілося плакати. Особливо важко було, коли не могла знайти потрібний кінець полотнища. А як же його знайдеш, коли величезне полотнище «розлилося» по невеличкій кімнаті й іноді складалося враження, що я і машинка знаходимося на дні синьо–жовтого океану.»

Цікаво, що коли пізніше його довелося реставрувати, з цією роботою ледве впоралася непересічна швейна фірма ПП "HIKO-СТИЛЬ" з Луцька. Її працівники дуже гордяться цією роботою, вважаючи її неймовірно складною: «Коли четверо чоловіків принесли у рулоні полотнище 35м.х45м. , головний технолог виробництва Ганна Шаварська та швеї Людмила Рублюк і Олена Медяник - були дещо шоковані. Адже виробничі приміщення аніяк не пристосовані до подібних виробів. Зрештою - рішення віднайшлося - згорток перенесли на дах будівлі і розгорнувши по половині взялися усувати численні пошкодження». Працювало над ним тоді 5 осіб. І як після таких свідчень, можна повірити, що прапор було пошито в малесенькій кімнаті «хрущовки»? Чи не нагадує це чудо?

Вперше його розгорнуто в день пошиття у Донецьку. З 19.09.2007 по 29.09.2007 прапор здійснив «всеукраїнський тур» по всіх обласних центрах України. Такі «подорожі» цього прапора стали традиційними, і з того часу він не раз відвідував обласні центри. Побував прапор і в інших визначних місцях, його розгортали під Крутами, Берестечком, на Говерлі, в Каневі, Хусті, Конотопі, Батурині. З 14-го по 25-те листопада 2011 прапор мандрує останнім шляхом Кобзаря від Глухова до Канева.

Після того, як цей прапор мав дотичність до сотень тисяч позитивно налаштованих людей, побував у стількох сакральних місцях України (в Батурині, біля Меморіалу пам’яті Героям Крут, на Тарасовій Горі, Говерлі, біля підніжжя Савур–могили, на Красному полі біля Хуста, полях Полтавської та Конотопської битв) він став потужно зарядженим мало що не магічною енергією. І, до речі, це засвідчується у багатьох інтернет-джерелах.

Детальніше про цей визначний прапор ви можете довідатися тут.

Сотні тисяч рук українців торкалися цього прапора, підтверджуючи прагнення до єдності, соборності, гуртуючись навколо нього. Очевидці помітили, що в момент розгортання стягу припиняються всі суперечки, а гігантський двоколор викликає в душі кожного учасника хвилююче почуття патріотизму, любові до своєї країни. Синьо–жовте полотнище унікальне ще й тим, що випромінює потужну позитивну енергетику, легко «ловить вітер», має яскраві, приємні кольори.

Люди отримують задоволення від контакту з цією, вже можна без перебільшення стверджувати, реліквією. Не виключено, що він володіє і цілющими властивостями (але лише стосовно справжніх патріотів України). Тож запрошуємо всіх торкнутися цієї реліквії, прийняти участь в його розгортанні та отримати все можливе задоволення від участі в нашій світлій акції. Не забудьте прихопити з собою фотокамери щоб зафіксувати свою участь в цій історичній події.

Також хочемо наголосити, що подальше ігнорування офіційною владою міста цієї визначної дати не сприяє популяризації Стрия. Тож наполягаємо на необхідності повернутися ще раз до питання запровадження щорічного свята «День звитяги Стрия» 14 березня (як це, для прикладу, встановлено в Києві 24 липня та Житомирі 13 червня).

Інші матеріали по темі:

Все про прапор над Стриєм
Акція відбулася
Зустріч з першими прапороносцями в Стрию


Переглядів: 1708 | Додав: Адмін | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Останні коментарі
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz